Fırtına vadisi…
The International Aquatic Plants Layout Contest (IAPLC) 2012 - 55. Sıra, Kazanan Çalışma
Tank boyutları (cm): Işıklandırma: Karbon Takviyesi: Gübreleme: Filtrasyon: Su Değişimi: Tasarım materyalleri: Flora:
Fauna: |
100*60*45 6*39W T5 HO, Aquastar, Luxline plus ve Grolux, 5-3-6 şeklinde günde 11 saat Tüplü sistem CO2 Haftada üç kere genel içerikli sıvı gübre, sıvı NPK ve demir Mekanik filtrasyon: Eheim 2226 dış filtre, biyolojik filtrasyon: Atman 3337 dış filtre Haftada bir %40 Tabanda 2-3 mm tane kalınlığında silis kum, tabanı yükseltmek için lav kayası, fosil kayalar ve gnays kayaları Flame moss, Java moss, Christmas moss, Fissidens fontanus, Blyxa aubertii, Hydrocotyle sp. Japan, Staurogyne repens, Hemianthus callitrichoides, Ranunculus inundatus Rasbora heteromorpha |
Yazan Batuhan Bayram
Yurdumun en taze doğasına sahiptir fırtına deresi, fırtına vadisi… Yemyeşil, ıslak ve yeşilin en güzel kokusuna sahip tadına doyulmaz bir doğa…Gürültüsüyle dinlendiren dereleri olan bir sisler ülkesi adeta…
Bu tasarımda bana ilham veren, kulağıma fısıldayan oluşumdur fırtına deresi. O doğallıktan küçücük bir parça da salonumun köşesinde olsun, izlerken beni Kaçkarlara götürsün istedim…
Tema Seçimi
Bu tank için kurulum öncesinde bir ön hazırlık ve araştırma yaptığımız söylenemez. Benim aklımda bir tasarım vardı sadece, ekip olarak toplanıp benim fikrim üzerinden yola çıkarak doğaçlama bir düzenleme gerçekleşecekti.
Kurulum
Tasarımda derinliği yakalamak adına arka alan kum yüksekliğini lav kayaları ile yükselterek hedeflediğimiz eğimi yakaladık. Tankın en can alıcı silahı olan vadi efekti önemliydi, bunun için en büyük iki kaya ile işe başladık, vadimizi altın oranda konumlandırdık. Fosil kayalar oldukça ağır yapıda oldukları için zorlandık fakat doğal dokuları onlardan vazgeçmememiz adına en büyük neden. Tasarımda en zor teknik olan doğaçlama yöntemini seçmek hardscape süresini oldukça uzun hale getirdi. Vadiyi oluşturan kayaların tasarımı tamamlayıcı şekilde konumlandırılması saatler sürdü. Aslında süreye sebep sadece tekniğin zor oluşu değil, daha iyi ve daha etkileyici bir görünüm yakalamak, bu materyalleri olabilen en etkili şekilde kullanmak… Adist ekibi olarak altı kişiyiz, kurulum günü tam kadro pür dikkat çalıştık, çok kez tıkandık, kafa dağıtmak için defalarca mola verdik. Ortalama 5-6 saat gibi bir sürenin sonunda hardscape tamamlandığında üstümüzden eksilen yükün tarifi için kelime bulmak gerçekten zor…
Gelişim
Kurulumun 2. haftası sonlandığında bitkilerde gelişim başladı. Kayaların üzerinde kuvvetli ışık kullanımına bağlı olarak küçük yosunlar oluştu. İnka’lar için gerekli olan Hindistan cevizi kabuğu geçici…
İki ay sonrası: Bu tankın idamesi yaz döneminde gerçekleştiği için sıcaklık kontrolünde zamanında müdahalede bulunamadım. Bu yüzden belirli aralıklarla cyanobacter sorunu karşıma çıktı, antibiyotik (eritromisin) tedavisi ve sıkı bir bakım takvimi eşliğinde kontrollü olarak def etmeyi başardım. Tedavi sürecinde bazı bitki kayıpları yaşandı, bu nedenle çeşitli alanların bitkilendirilmesi tasarımı bütünlüğünü destekleyecek şekilde güncellendi.
Üç buçuk ay sonrası: Bolca moss tercih edilen tankların budanması yüksek hassasiyet gerektirir. Moss’ların düzenli budanmaması halinde öbeklerin alt alanları çürüyebilir, bozulabilir. Yine öbeklerin yanlış budanması tasarımın şekil-biçim algısını bozacağı için başarısız bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu yüzden belirli aralıklarla tasarımda kilit rol oynayan budama hamleleri tekrarlandı. Derinliği arttırmak adına arka alanda sol ve sağ bölümlere küçük kayalar eklendi.
Altı ay sonrası: Tasarım sona yaklaştığında budama daha da önemli bir hal alıyor. Küçük bir yanlış makas hareketi tank bitimini en az 1 ay öteleyebilir. Aşağıdaki fotoğraf nihai hale en yakın kare. Bu aşamadan sonra soldaki flame moss tepeleri eğimli olacak şekilde budadık ve ön alandaki öbeklerin hacimce artması için beklemeye başladık.
Fotoğraflama esnasında yaptığımız su yüzeyi dalgalarının bu tankta daha şiddetli olmasını istedik. Tankın adı ‘Fırtına Vadisi’ , yoğun şiddete sahip bu dalgalanma efekti kompozisyonu oldukça destekledi.
Tank yedi ay sonunda nihai haline ulaştı. Bu aşamada daha özel teknikler kullanarak yarışmalara katılım için fotoğraflar çektik.